Tuesday, February 14, 2012


General Knowledge 

(Exam Held on 12-02-2011)
1. Which of the following pairs is not correctly matched?
a) Kalinga Award          -     Popularization of Science
b) Barlong Award          -     Agriculture
c) David-Cohen Award   -     Literature
d) Pulitzer Prize         -     Progress in Religion     

2. Which of the following characters was not a part of Shakespearian plays?
a) Julius
b) Brutus
c) Potter
d) Ariel

3. Which of the following international organizations is dedicated to the cause of wildlife conservation?
d) WHO

 4. Human Rights Day is observed on :
a) 10 October
b) 9 May
c) 10 December
d) 18 February

5. Railway coaches are made in the largest number at Integral coach factory, situated in:
a) Kapurthala
b) Perambur
c) Varanasi
d) Moradabad

6. Which of the following is not a necessary qualification for a state to become a member
of United Nationas Organization? It should :
a) be a sovereign state
b) be a peace loving state
c) be a willing to discharge responsibilities under the UNO charter
d) guarantee human rights and freedom to its citizens

7. The imaginary line on the earth’s surface which closely follows 180o meridian, is called :
a) International date time
b) Tropic of Cancer
c) Equator
d) Prime Meridian

8. ‘Loti’ is the currency of :
a) Burundi
b) Libya
c) Sudan
d) Lesotho

9. Which type of rocks are mainly found in the Himalayan ranges?
a) Sedimentary
b) Metamorphic
c) Igneous
d) Granite

10. Water Lily is the national emblem of :
a) Denmark
b) Bangladesh
c) Italy
d) Luxemberg

11. Who is a famous ‘Sarangi’ player?
a) Vilayat Khan
b) Ustad Zakir Husian
c) Alauddin Khan
d) Ustad Binda Khan

12. Which of the following is not a dance/dance-drama associated with the state ‘Maharashtra’?:
a) Lezim
b) Lavani
c) Kathi
d) Dahi Kala

13. Match the following and choose the correct answer from the codes given below :
I.  Simon Commission                                   1. 1885
II. Quit India Movement                                  2. 1942
III. Formation of Indian National Congress        3. 1927
IV.Minto-Morley Reforms                               4. 1909
      Codes :
      I      II       III       IV
a)   3     2       1        4
b)   1     3       4        2
c)   4     3       2        1
d)   1     2       3        4

14.Commonwealth games in 2014 will be held in :
a) Edinburgh, Scotland
b) Ontario, Canada
c) Glasgow, Scotland
d) Abuja, Nigeria

15. United Kingdom’s Prime Minister since May, 2010 is :
a) Tony Blair
b) David Cameron
c) Gordon Brown
d) Edward Health

16. Which of the following two IIT’s started functioning in 2009?
a) Gandhinagar, Jodhpur
b) Ropar, Patna
c) Indore, Mandi
d) Bhubaneshwar, Hyderabad

17. Banking of cureves is done to provide :
a) Centripetal force
b) Centrifugal force
c) Centrifugal acceleration
d) Angular velocity

18. Match the following and choose the correct answer from the codes given below :
I.   Calomel                   1. Copper sulphate
II.  Blue vitriol                2. Calcium sulphate
III. Gypsum                   3. Mercurous chloride
IV. Normal salt              4. Sodium chloride
      Codes :
       I      II       III       IV
a)   1     2       3        4
b)   4     3       2        1
c)   3     2       1        4
d)   3     1       2        4

19. Which of the following have maximum calrofic value?
a) Carbohydrates
b) Fats
c) Protiens
d) Vitamins

20. How many Fundamental Rights are there now guaranteed under the Constitution of India?
a) 6
b) 7
c) 8
d) 9

 21. The reduction of voting age from 21 years to 18 years for the Lok Sabha as well as Assemblies is in :
a) Sixty-First Amendment 1989
b) Seventy-Third Amendment 1992
c) Sixty-Fourth Amendment 1990
d) Fifty-Ninth Amendment 1988

22. Jute is mainly grown in :
a) Tamil Nadu
b) West Bengal
c) Kerala
d) Himachal Pardesh

23. Delhi became the capital of India in :
a) 1910
b) 1911
c) 1916
d) 1923

24. Who amonst the following is the author of the book ‘My Country My Life’?
a) A.P.J. Abdul Kalam
b) Atal Behari Vajpayee
c) L.K.Advani
d) Shashi Tharoor

25. One-rupee currency notes bear the signature of :
a) The President of India
b) Prime Minister of India
c) Governor of Reserve bank
d) Indian Finance Secretary

26. Which of the following country won the FIFA World Cup, 2010?
a) Germany
b) South Africa
c) Brazil
d) Spain

27. Who among the following is Chairman of the Rajya Sabha?
a) President
 b) Vice President
c) Prime Minister
d) Home Minister

28. B.C. Roy Award is given in the field of :
a) Journalism
b) Medicine
c) Music
d) Environment

29. Who among the following has been declared as Businessman of the decade?
a) Mukesh Ambani
b) Anil Amabani
c) Ratan Tata
d) Azim Premji

30. Who amongst the following has been named UNESCO’s National Ambassador?
a) Aishwarya Rai
b) Priyanka Chopra
 c) Sharmila Tagore
d) Kajol

31. People have eyes of different colours, e.g. brown, black or blue, depending upon
the particular Pigment present in the :
a) Iris
b) Corena
c) Pupil
d) Choroid

32. Which of the following is known as the ‘red planet’ ?
a) Mercury
b) Mars
c) Jupiter
d) Saturn

33. The special Constitution position of Jammu & Kashmir is that :
a) It is not one of the States of the Indian Union
b) It is beyond the purview of the Indian Constituion
c) Indian laws do not apply to it
d) It has its own Constitution

34. The fundamental right which has been described by Dr. B.R. Ambedkar as ” The heart
and soul of the Constitution” is the right to :
a) Equlaity
b) Property
c) Freedom of religion 
d) Constituional remedies

35. Fourth Estate is referred to :
a) Public Opinion
b) Chamber of Commerce
c) The Newspaper
d) Political Parties


1. Which of the following is a ‘club moss’ ?
(A) Selaginella
(B) Equisetum
(C) Lycopodium
(D) None of these
Ans : (C)

2. Raphe in Marsilea is present in—
(A) Female gametophyte
(B) Sporocarp
(C) Sporophyte
(D) Male gametophyte
Ans : (B)

3. The stele type occurring in Marsilea is—
(A) Solenostele
(B) Protostele
(C) Amphiphloic Siphonostele
(D) All of these
Ans : (C)

4. The morphological nature of rhizophore of Selaginella is—
(A) Root like
(B) Stem like
(C) Both root and stem like
(D) Rhizoid like
Ans : (C)

5. The Selaginella shows—
(A) Large and small leaves arranged spirally
(B) All leaves large
(C) All leaves small
(D) All of these
Ans : (A)

6. The anatomy of Pinus needle reflects the features of a—
(A) Mesophyte
(B) Xerophyte
(C) Hydrophyte
(D) Epiphyte
Ans : (B)

7. Girdling leaf traces are the characteristic feature of the stem of—
(A) Cycas
(B) Pinus
(C) Ephedra
(D) Gnetum
Ans : (A)

8. Pinus is a—
(A) Tree
(B) Shrub
(C) Herb
(D) None of these
Ans : (A)

9. The recent era is—
(A) Cenozoic
(B) Mesozoic
(C) Proterozoic
(D) Archeozoic
Ans : (A)

10. Fossils are found in—
(A) Igneous rocks
(B) Quartz
(C) Soil
(D) Sedimentary rocks
Ans : (D)

11. Reserve food material in fungi is—
(A) Glycogen
(B) Starch
(C) Sucrose
(D) Maltose
Ans : (A)

12. Which is rootless fern ?
(A) Pteris
(B) Dryopteris
(C) Salvinia
(D) Adiantum
Ans : (C)

13. Which is common between aerobic respiration and anaerobic respiration ?
(A) Similar substrate
(B) Glycolysis
(C) Pyruvic acid
(D) All of these
Ans : (B)

14. Turpentine oil is obtained from—
(A) Coal
(B) Petroleum
(C) Cedarwood
(D) Pinus
Ans : (D)

15. Which alga was used by Calvin and his co-workers in their experiments of photosynthesis ?
(A) Chlamydomonas
(B) Chlorella
(C) Chara
(D) Volvox
Ans : (B)

16. Which is an oilseed crop ?
(A) Marigold
(B) Chrysanthemum
(C) Rose
(D) Sunflower
Ans : (D)

17. The first transgenic plant used for commercial production was—
(A) Cotton
(B) Tomato
(C) Tobacco
(D) Rice
Ans : (B)

18. Rare hybrid plants can be saved by—
(A) Pollen culture
(B) Embryo culture
(C) Protoplast culture
(D) None of these
Ans : (C)

19. Which is not a category ?
(A) Ecotype
(B) Species
(C) Genus
(D) Order
Ans : (A)

20. Linnaeus published his concept of binomial nomenclature first in—
(A) Systema Naturae
(B) Species Plantarum
(C) Genera Plantarum
(D) Philosophia Botanica
Ans : (B)

21. When chlorophyll is burnt which element is obtained ?
(A) Ca
(B) Na
(C) Mg
(D) Mn
Ans : (C)

22. Iron deficiency results in—
(A) Leaf tip necrosis
(B) Small leaves disease
(C) Decreased protein synthesis
(D) Intervenal chlorosis appearing first in young leaves
Ans : (D)

23. A phytohormone is—
(A) Naturally produced
(B) Synthetic substance
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these
Ans : (A)

24. During the seismonastic movement in Mimosa pudica turgor changes occur in—
(A) Leaflets
(B) Stipules
(C) Pulvinus leaf base
(D) Petiole and stem
Ans : (C)

25. Evergeen trees remain green through the year on account of—
(A) Cold climate
(B) Absence of leaf fall
(C) Leaves falling in small number interval
(D) Supply of moisture throughout year
Ans : (C)

26. Phenotypic ratio of dihybrid test cross is—
(A) 15 : 1
(B) 3 : 1
(C) 9 : 3 : 3 : 1
(D) 1 : 1 : 1 : 1
Ans : (C)

27. The damaged ozone layer is situated in—
(A) Ionosphere
(B) Mesosphere
(C) Stratosphere
(D) Troposphere
Ans : (C)

28. Which one of the following is ordinarily not an air pollutant ?
(A) CO2
(B) CO
(C) SO2
(D) Hydrocarbon
Ans : (A)

29. Genes are made by—
(A) Histones
(B) Lipoproteins
(C) Hydrocarbons
(D) Polynucleotides
Ans : (D)

30. The term ‘ecosystem’ was proposed by—
(A) Odum
(B) Tansley
(C) Whitker
(D) Goli
Ans : (B)

31. The first juvenile larva of Ascaris is known as—
(A) Filiform larva
(B) Rhabditiform larva
(C) Miracidium larva
(D) Microfilariae
Ans : (B)

32. Chromosomes contain—
(A) Protein only
(B) DNA and protein
(C) DNA, RNA and histone
(D) DNA, RNA, histone and non-histone proteins
Ans : (B)

33. Which are phagocytes in liver ?
(A) Kupffer cells
(B) Aciner cells
(C) Diter cells
(D) Hensen's cells
Ans : (A)

34. Termites digest wood with the help of an enzyme secreted by the—
(A) Salivary glands
(B) Cells in the midgut
(C) Symbiotic protozoa
(D) Bacteria and fungi outside the body
Ans : (C)

35. In honeybee colony the drones are produced by—
(A) Fertilized eggs
(B) Unfertilized eggs
(C) Larvae fed upon leaves
(D) Fasting larvae
Ans : (B)

36. Jacobson's organ is concerned with—
(A) Smell
(B) Burrowing
(C) Touch
(D) Vision
Ans : (A)

37. Body organisation in Hydra is of—
(A) Tissue grade
(B) Organ grade
(C) Cellular grade
(D) Organ system grade
Ans : (A)

38. Leech obtains continuous blood flow from its victim by pouring in it—
(A) Heparin
(B) Hirudin
(C) Insulin
(D) Pepsin
Ans : (B)

39. Spicules of Sponges are formed by—
(A) Procytes
(B) Pinacocytes
(C) Scleroblasts
(D) Thesocytes
Ans : (B)

40. Heterocoelous centrum is a characteristics of—
(A) Amphibia
(B) Reptilia
(C) Birds
(D) Mammalia
Ans : (C)

41. The exclusively sedentary protochordate animals are found in the class—
(A) Pterobranchia
(B) Larvacea
(C) Ascidiacea
(D) Thaliacea
Ans : (A)

42. Cytopyge is found in—
(A) Paramecium
(B) Entamoeba
(C) Amoeba
(D) Trypanosoma
Ans : (A)

43. Littoral form of animals is found—
(A) In fresh water
(B) In sea water near the shore
(C) In deep sea
(D) At the bottom of the sea
Ans : (D)

44. Bladder worm is a larva of—
(A) Obelia
(B) Silkmoth
(C) Taenia
(D) Nereis
Ans : (C)

45. Which of the following secretions associated with digestion does not have enzymes ?
(A) Bile
(B) Gastric juice
(C) Saliva
(D) Pancreatic juice
Ans : (A)

46. Yellow fever is transmitted by—
(A) Female Culex
(B) Female Anopheles
(C) Female Aedes
(D) Housefly
Ans : (C)

47. The covering membrane of the vacuole is known as—
(A) Tonoplast
(B) Cell wall
(C) Plasma layer
(D) None of these
Ans : (A)

48. Age of fishes was known as—
(A) Devonian
(B) Ordovician
(C) Crustaceous
(D) Silurian
Ans : (A)

49. ‘Quartan malaria’ is caused by—
(A) Plasmodium vivax
(B) Plasmodium malariae
(C) Plasmodium ovale
(D) Plasmodium falciparum
Ans : (B)

50. The word ‘species’ was coined by—
(A) John Ray
(B) Mayer
(C) J. Huxley
(D) C. Linnaeus
Ans : (A)

51. An embryo of chick with 7 pairs of somites is—
(A) 20 hours old
(B) 22 hours old
(C) 24 hours old
(D) 18 hours old
Ans : (C)

52. In the mammals, cleavage result formation of solid mass of cells known—
(A) Blastula
(B) Gastrula
(C) Morula
(D) Neurula
Ans : (C)

53. F1particles are found in—
(A) Lysosome
(B) Mitochondria
(C) Golgi Body
(D) Endoplasmic reticulum
Ans : (B)

54. The name ‘polytene chromosome’ suggested by—
(A) E.G. Balbiani
(B) Kollar
(C) Heitz
(D) Bauer
Ans : (A)

55. Centriole is found in—
(A) Animal cells
(B) Red algae
(C) Prokaryotes
(D) Flowering plants
Ans : (A)

56. The first phylum of animal kingdom exhibiting bilateral symmetry is—
(A) Arthropoda
(B) Annelida
(C) Mollusca
(D) Platyhelminthes
Ans : (D)

57. The fresh water sponge is—
(A) Spongella
(B) Grantia
(C) Euplectella
(D) Euspongia
Ans : (A)

58. Flame cells are related with—
(A) Excretory system
(B) Digestive system
(C) Circulatory system
(D) Respiratory system
Ans : (A)

59. The intermediate host in the life cycle of F. hepatica (Liver fluke) is—
(A) Sheep
(B) Snail
(C) Man
(D) Bird
Ans : (B)

60. Vitelline membrane is found in—
(A) Birds
(B) Tunicates
(C) Fishes
(D) Mammals
Ans : (A)

61. Two-pigment system theory of photosynthesis was proposed by—
(A) Hill Emerson
(B) Emerson
(C) Blackmann
(D) Hatch and Slack
Ans : (B)

62. Photosynthetic pigments in chloroplast are embedded in membrane of—
(A) Thylakoids
(B) Photoglobin
(C) Matrix
(D) Envelope of chloroplast
Ans : (A)

63. The rate of photosynthesis is maximum in—
(A) Green light
(B) Blue light
(C) Red light
(D) White light
Ans : (C)

64. All energy is trapped in pigment system-1 in—
(B) Carbohydrate
(D) P-700
Ans : (D)

65. How many ATP molecules are produced, as a net gain, during the complete breakdown of glucose ?
(A) 36
(B) 28
(C) 12
(D) 18
Ans : (A)

66. Father of taxonomy is—
(A) De Candolle
(B) Hooker
(C) Linnaeus
(D) Aristotle
Ans : (C)

67. For entry in gene pool, a mutation occur in—
(A) Somatic cells
(B) Germ cells
(C) Plasma proteins
(D) Somatic DNA
Ans : (B)

68. Vessels diffier from tracheids—
(A) In being living
(B) In being derived from a single cell
(C) In having vertical row of cells and their cross wall dissolved
(D) Because they conduct water
Ans : (C)

69. Which one is true nut ?
(A) Walnut
(B) Cashewnut
(C) Groundnut
(D) Coconut
Ans : (B)

70. After transcription, the mRNA molecule—
(A) Disintegrates
(B) Moves into cytoplasm
(C) Replicates itself
(D) Reassociates to form its structure
Ans : (B)

71. Fossilization is also known by the—
(A) Acclimatzation
(B) Pasteurization
(C) Preservation
(D) Tyndallization
Ans : (C)

72. The branch that deals with the plants studies in the geological past is called—
(A) Pteridology
(B) Palaeobotany
(C) Neurology
(D) Archaeology
Ans : (B)

73. Birbal Sahni Institute of Palaeobotany is situated at—
(A) Allahabad
(B) Delhi
(C) Mumbai
(D) Lucknow
Ans : (D)

74. In plants, largest egg is found in—
(A) Cycas
(B) Sequoia
(C) Pinus
(D) Selaginella
Ans : (A)

75. Which one of the following is an example of symbiosis ?
(A) Utricularia
(B) Agaricus
(C) Lichen
(D) Mango
Ans : (C)

76. Which of the following pteridophytes is known as ‘Horse-tail’ ?
(A) Rhynia
(B) Selaginella
(C) Equisetum
(D) None of these
Ans : (C)

77. Marsilea is a—
(A) Homosporic pteridophyte
(B) Heterosporic pteridophyte
(C) Non-sporic pteridophyte
(D) Seeded pteridophyte
Ans : (B)

78. A plant bearing two types of spores is termed as—
(A) Heterospory
(B) Seed habit
(C) Homospory
(D) All of these
Ans : (A)

79. In Pinus present only—
(A) Male cone
(B) Female cone
(C) Male and female cones
(D) All of these
Ans : (D)

80. Number of cotyledons found in the embryo of Cycas is—
(A) 4
(B) 2
(C) 3
(D) 1
Ans : (B)

81. Bryophytes are—
(A) Aquatic
(B) Terrestrial
(C) Amphibious
(D) None of these
Ans : (C)

82. Sporophyte is dependent on gametophyte in—
(A) Algae
(B) Pteridophyta
(C) Fungi
(D) Bryophyta
Ans : (D)

83. In gametophytic phase of Bryophyta the last cell is—
(A) Gamete
(B) Spore
(C) Elater
(D) Zygote
Ans : (A)

84. In Funaria, the calyptra is formed by—
(A) Antheridium
(B) Columella
(C) Capsule
(D) Archegonium
Ans : (D)

85. A bryophyte differes from pteridophyte in—
(A) Archegonia
(B) Lack of vascular tissue
(C) Independent gametophyte
(D) None of these
Ans : (B)

86. Acid rain is mainly a mixture of—
(A) Sulphuric acid and nitric acid
(B) Hexane and methane
(C) Acetic acid and bromine
(D) Ascorbic acid and citric acid
Ans : (A)

87. Ribosomes are sites for—
(A) Protein synthesis
(B) Photosynthesis
(C) Fat synthesis
(D) Respiration
Ans : (A)

88. Pyramid of energy is—
(A) Alwayss inverted
(B) Always upright
(C) Sometimes inverted and sometimes upright
(D) None of these
Ans : (B)

89. ATP is—
(A) An enzyme which brings about oxidation
(B) A hormone
(C) A molecule with high energy phosphate bond
(D) A protein
Ans : (C)

90. Which one of the following is not a feature of prokaryotic cell ?
(A) Absence of nuclear membrane and the nucleus
(B) Absence of cell organelles
(C) Absence of genetic material
(D) Absence of histone protein in the chromosome
Ans : (C)

91. Which one of the following is highly dangerous radioactive pollutant ?
(A) Phosphorus-32
(B) Sulphur-35
(C) Strontium-90
(D) Calcium-40
Ans : (C)

92. The indicator of SO2 pollution of air is—
(A) Lichen
(B) Fern
(C) Black mould
(D) Moss
Ans : (A)

93. The founder of cell theory was—
(A) Wolf
(B) Rudolf Virchow
(C) Myen, Von Moll and Raspail
(D) Schleiden and Schwann
Ans : (D)

94. Fats in our body are formed when—
(A) There is little glycogen in the body
(B) Blood sugar level becomes constant
(C) Glycogen storage in liver and muscles is completed
(D) Intake of protein is high
Ans : (C)

95. Liver performs several functions. One of these functions is—
(A) Histolysis
(B) Digestion of proteins
(C) Glycogenesis
(D) Maintaining salt balance
Ans : (C)

96. Poison fangs of snakes are—
(A) Maxillary teeth
(B) Specialized structures
(C) Premaxillary teeth
(D) Vomerine teeth
Ans : (A)

97. Wings of butterfly, bird and bat are—
(A) Homologous organs
(B) Analogous organs
(C) Unrelated organs
(D) Vestigeal organs
Ans : (B)

98. ‘Ozone Day’ is observed on—
(A) January, 30
(B) April, 21
(C) September, 16
(D) December, 5
Ans : (C)

99. Which one of the following is the link between Annelida and Mollusca ?
(A) Archaeopteryx
(B) Peripatus
(C) Neopilina
(D) Coelacanth
Ans : (C)

100. The heartbeat is regulated by—
(A) Pacemaker
(B) Vagus nerve
(C) Sympathetic nerve
(D) All of these
Ans : (D)

101. Which pair is correct ?
(A) Microlecithal eggs — Dipnoi
(B) Homolecithal eggs — Amphibia
(C) Mesolecithal eggs — Bird
(D) Centrolecithal eggs — Insect
Ans : (D)

102. The hypothesis of ‘Coupling and Repulsion’ for linkage was formulated by—
(A) Sutton and Boveri
(B) Bateson & Punnet
(C) T.H. Morgan
(D) W. Sutton
Ans : (B)

103. Balanoglossus is commonly known as—
(A) Earthworm
(B) Tapeworm
(C) Corn worm
(D) Tongue worm
Ans : (D)

104. In Drosophila, sex determination depends on—
(A) Y-chromosome
(B) X-chromosome
(C) Autosome
(D) X-chromosome & autosome both
Ans : (D)

105. Nonsense codons are—
Ans : (C)

106. In which stage does centromere divide in two ?
(A) Metaphase-I
(B) Prophase-I
(C) Metaphase-II
(D) Anaphase-II
Ans : (D)

107. Which animal is egg laying mammal ?
(A) Didelphys
(B) Macropus
(C) Pteropus
(D) Tachyglossus
Ans : (D)

108. An oil producing gland on the tail of bird is known as—
(A) Preen gland
(B) Mucus gland
(C) Green gland
(D) Sebaceous gland
Ans : (A)

109. A snake that is viviparous is—
(A) The Russell’s pitless viper
(B) The pit viper
(C) Rattle snake
(D) Kraits
Ans : (B)

110. A gland which is found on undersurface of the thighs of male lizard ?
(A) Sudorific gland
(B) Femoral gland
(C) Green gland
(D) Stink gland
Ans : (B)

111. Which of the following is not a path flagellate ?
(A) Leishmania
(B) Giardia
(C) Trypanosoma
(D) Noctiluca
Ans : (D)

112. The Glochidium larva of Unio—
(A) Is free swimming
(B) Is ectoparasite on fish
(C) Is endoparasite on fish
(D) Lives in bottom
Ans : (B)

113. The term ‘Plasmalemma’ was given by—
(A) C. Nageli & C. Cramer
(B) J.Q. Plowe
(C) Dancilli & Davson
(D) Robertson
Ans : (B)

114. Smooth endoplasmic reticulum performs—
1. Synthesis of lipids
2. Glycogenolysis
3. Sterol metabolism
4. Detoxification
Codes :
(A) Only 4 is correct
(B) 1 and 2 both are correct
(C) 2 and 3 both are correct
(D) All are correct
Ans : (D)

115. The innermost layer of egg albumen in birds is called—
(A) Inner thin albumen
(B) Vitelline membrane
(C) Dense alburmen
(D) Chalaziferous layer
Ans : (B)

116. In which one of the following is the anus absent ?
(A) Leech
(B) Roundworm
(C) Earthworm
(D) Flatworm
Ans : (D)

117. Which type of jaw suspension is found in mammals ?
(A) Autostylic
(B) Holostylic
(C) Craniostylic
(D) Hyostylic
Ans : (A)

118. Synthesis of urea in liver takes place by—
(A) Nitrogen cycle
(B) Krebs’ cycle
(C) Glycolysis
(D) Ornithine cycle
Ans : (D)

119. Sexual dimorphism is found in—
(A) Hydra
(B) Earthworm
(C) Ascaris
(D) Fasciola
Ans : (B)

120. Which of the following animals has a nervous system but no brain ?
(A) Amoeba
(B) Hydra
(C) Cockroach
(D) Earthworm
Ans : (B)

121. Aristotle’s Lantern occurs in—
(A) Asteroidea
(B) Echinoidea
(C) Holothuroidea
(D) Crinoidea
Ans : (B)

122. Neoteny is observed in—
(A) Ambystoma
(B) Alytes
(C) Sycon
(D) Sacculina
Ans : (A)

123. Kidneys are vital organs of the body because they help in—
(A) Regulation of body fluids
(B) Regulation of acid-base balance
(C) Removal of metabolic wastes
(D) All of these functions
Ans : (D)

124. The infective stage of malarial parasite is—
(A) Trophozoite
(B) Merozoite
(C) Sporozoite
(D) Cyst
Ans : (C)

125. Parasitic castration occurs in—
(A) Fasciola
(B) Nereis
(C) Sacculina
(D) Palaemon
Ans : (C)